Yeni bir araştırma, çay demlemenin içme suyundaki potansiyel olarak zararlı ağır metallere karşı filtre görevi görebileceğini ortaya koydu.
Çayın sağlığa potansiyel yararı şimdiye dek birden fazla kez rapor edildi. Fakat bilim insanları, bu listeye eklenecek yeni bir keşifte daha bulundu.
Yeni bir araştırmaya göre çay yaprakları, kurşun gibi potansiyel olarak zararlı ağır metalleri içme suyundan filtreleyen bir görev üstleniyor.
ABD'den araştırmacılar, bilinen miktarda kurşun ve diğer metalleri (krom, bakır, çinko ve kadmiyum) içeren içme suyu ile farklı çay çeşitlerini (yeşil, siyah, beyaz, papatya, rooibos, oolong) demledi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Kurşuna maruz kalmak ilerleyen dönemlerde kronik sağlık sorunlarına yol açabilir ve yüksek dozda tüketimin beyin ve böbreklere hasar verebileceği söyleniyor.
85 santigrat derecede gerçekleştirilen demleme işlemi sonrası farklı zaman aralıklarında sudaki ağır metallerin ne kadarının emildiği değerlendirildi.
Euronews'in aktardığı, ACS Food Science & Technology dergisinde yayınlanan bulgulara göre, çay, içme suyundaki kurşunun yüzde 15 oranında azalmasını sağlayabilir.
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden doktora öğrencisi ve çalışmanın başyazarı Benjamin Shindel, "Çay yaprakları, yüksek aktif yüzey alanına sahip. Bu da filtrelemede önemli bir özellik" dedi.
Shindel ayrıca 2022'de 6,5 milyon ton tüketilen çayın dünyada en çok tercih edilen içeceklerden biri olması nedeniyle sürecin pratikliğini de vurguladı: "Çay için insanların ekstra bir şey yapmasına gerek yok. Sadece yaprakları suya bırakıp iyice demleyin. Ağır metaller kendiliğinden uzaklaşacak."
Sonuçlara göre, daha uzun demleme süresi daha kurşun gibi ağır metallerin daha da azalması ile ilişkilendirildi.
Shindel, "Daha uzun süre demlenen veya daha yüksek yüzey alanına sahip olan herhangi bir çay, daha fazla ağır metali etkili bir şekilde filtreleyecektir. Buzlu çay yapımında olduğu gibi çayı uzun süreler demlemek, ağır metalin filtrelenmesinde işe yaramayacaktır" diye konuştu.
Araştırmacılar ayrıca, çay poşetlerinin de ağır metalleri filtrelemede "neredeyse hiç işe yaramadığını" belirtti.
Shindel, "Naylon çay poşetleri, mikroplastik saldıkları için zaten sorunlu, ancak günümüzde kullanılan çay poşetlerinin çoğu selüloz gibi doğal malzemelerden yapılmakta. Bu da sadece vücudumuzun kaldırabileceği bir lif" ifadelerini kullandı.