Türk işçileri için yurt dışında hukuki güvence

TBMM’de kabul edilen yeni düzenlemeyle iş sözleşmelerinde hangi ülkenin hukukunun geçerli olacağı açıkça belirlendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yurt dışında faaliyet gösteren Türk müteahhit firmalar ve bu firmalarla çalışan işçileri yakından ilgilendiren önemli bir yasa değişikliğini kabul etti. Değişiklikle birlikte, iş sözleşmelerinde hangi ülke hukukunun geçerli olacağına dair yıllardır süren belirsizlik sona erdi.

5718 SAYILI KANUNUN 27. MADDESİ DEĞİŞTİ

Kabul edilen yasa ile Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 27. maddesi değiştirildi. Yeni hükme göre iş sözleşmeleri, tarafların belirlediği ülke hukukuna tabi olacak. Ancak bu kural, işçinin mutad (alışılmış) işyerine ait hukukun emredici hükümleri çerçevesinde asgari korumanın sağlanması şartıyla geçerli olacak.

HANGİ KONULARDA HANGİ HUKUK GEÇERLİ OLACAK?

Yeni düzenlemeye göre: Çalışma süresi, fazla mesai, izin, resmi tatil gibi konularda çalışılan ülkenin iş kanunu uygulanacak.

Kıdem tazminatı, ihbar süresi ve zaman aşımı gibi temel iş güvencesi konularında ise Türk iş hukukunun hükümleri geçerli olmaya devam edecek.

Bu durum, işçinin hem çalıştığı ülkenin şartlarına uyum sağlamasını hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı korumadan yararlanmasını mümkün kılıyor.

HÂKİME TAKDİR YETKİSİ TANINDI

Yargı süreçlerinde ortaya çıkabilecek karmaşaları önlemek için hâkimlere, sözleşmede belirlenenden farklı olarak sözleşmeyle daha sıkı ilişkili ülke hukukunu uygulama yetkisi de verildi. Böylece, işçi lehine kararların önünün açılması hedefleniyor.

HEDEF 100 BİN İŞÇİ

Yeni düzenlemenin, 2024’te yalnızca 14 bin seviyesine düşen yurt dışına çıkan Türk işçi sayısını yeniden 100 binin üzerine çıkarma hedefiyle hazırlandığı belirtiliyor. Türk müteahhitlerin yurt dışındaki projelerinde daha fazla Türk işçi çalıştırabilmesinin yolu, bu düzenlemeyle hukuki olarak açılmış oldu.

Haberi Paylaş