Donald Trump, ABD Başkanı olduktan sonra aldığı tartışmalı kararlara bir yenisini daha ekledi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ünlü burs programı Fulbright için ödeme yapılmasını durdurdu. Sadece bu burstan, aralarında çok sayıda Türkün de bulunduğu onbinlerce öğrenci faydalanıyor. Trump, aynı hafta içinde Columbia Üniversitesi'nin de fonlarını kesmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Şubat ortasında, Fulbright-Hays ve Benjamin A. Gilman, Eisenhower Uluslararası Burs programları da dahil olmak üzere uluslararası değişim ve yurt dışı eğitim programlarına yönelik hibelerin ödemelerini durdurma kararı aldı.
Burs alan on binlerce öğrenci parasız kalacakları veya yurtdışındaki üniversitelerdeki eğitimlerini tamamlayamayacaklarından endişe ediyor.
Programları finanse eden ancak doğrudan yönetmeyen Dışişleri Bakanlığı ise yorum yapmadı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
New York Times’ın haberine göre bursiyerler, Gilman ve Fulbright burslarını yöneten kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Uluslararası Eğitim Enstitüsü’nden kısa ve belirsiz bir e-posta bilgilendirildiler.
Enstitü henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak burs kesildiği sırada ABD dışında olan bazı bursiyerlerin, buralarda mahsur kaldığı haberleri geliyor.
Fulbright Bursu, dünyanın en ünlü eğitim desteklerinden biri olarak biliniyor. 1946’da ABD’li senatör J. William Fulbright’ın Amerikan Kongresi’ne sunduğu bir kanun teklifiyle başlatılan ünlü burstan Türkiye’den de binlerce kişi yararlanmıştı. Bu program sayesinde, Amerikalı öğrenciler ve sanatçılar dünyanın birçok yerinde eğitim ve araştırma imkânlarından yararlanabilirken, dünyanın dört bir tarafından gelen öğrenci, öğretmen ve akademisyenler ise Amerika’da araştırma yapabiliyor ve eğitim alabiliyor.
TRUMP, COLUMBIA'NIN 400 MİLYON DOLARLIK FONUNU DURDURDU
Trump'ın eğitim alanında aldığı tartışmalı kararlar bununla sınırlı değil. Geçtiğimiz hafta içi de dünyanın en ünlü üniversitelerinden biri olan Columbia Üniversitesi için 400 milyon dolarlık kaynak kesintisi yapma kararı alındı.
Söz konusu kesintinin okuldaki İsrail protestolarında Yahudi öğrencilere karşı tavır nedeniyle alındığı açıklanmıştı.
Cuma günü yapılan duyuruda hükümet, fonun kesilmesine gerekçe olarak okulun New York City kampüsünde ve yakınlarında antisemitik taciz olarak nitelendirdiği olayları gösterdi.
Üniversite, Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail'e saldırması ve ardından Gazze'de yaşanan savaştan bu yana Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı öğrenci protesto hareketlerinin ön saflarında yer aldı.Üniversitenin geçici başkanı Katrina Armstrong, Cuma günü mezunlara gece geç saatlerde gönderdiği mesajda, “Tüm Columbia topluluğunu, meşru endişelerini gidermek için federal hükümetle birlikte çalışmaya kararlı olduğumuz konusunda temin etmek istiyorum. Bu amaçla Columbia, kampüsümüzde antisemitizmle mücadele etmek için ciddi adımlar atabilir ve atmaya da devam edecektir” diye kaydetti.
Trump yönetimi, iptal edilen fonun okula taahhüt edilen 5 milyar dolarlık devlet hibesinin sadece bir kısmı olduğunu açıkladı.
Beyaz Saray yönetimi okula yönelik hangi sözleşme ve hibeleri iptal ettiğini açıklamadı ancak Eğitim Bakanlığı, gösterilerin yasadışı olduğunu ve Yahudi öğrencileri öğrenme fırsatlarından mahrum bıraktığını savundu. Sivil haklar grupları ise kesintilerin anayasaya aykırı olduğunu öne sürüyorlar.