ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Harvard Üniversitesi’nin yabancı öğrenci kabul etme iznini iptal etti. Kararla birlikte hâlihazırda kayıtlı yaklaşık 6 bin 800 öğrenci okulu terk etmek zorunda kalacak.
“YAHUDİ ÖĞRENCİLERE GÜVENLİK SAĞLANMIYOR” GEREKÇESİ
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Harvard Üniversitesi’nin yabancı öğrenci kabul yetkisinin iptal edilmesini, okulun kampüste Yahudi öğrencilere güvenli bir ortam sağlayamamasına ve eşitlik politikalarına uymamasına bağladı.
Bakan Noem, Harvard’ı “anti-Amerikancı ve terör destekçisi ajitatörlere” alan açmakla suçladı. Ayrıca herhangi bir kanıt sunmadan, üniversitenin Çin Komünist Partisi ile iş birliği içinde olduğunu da iddia etti.
ÜÇ GÜN İÇİNDE BELGELER TESLİM EDİLMEZSE KAPILAR TAMAMEN KAPANACAK
İç Güvenlik Bakanlığı, Harvard’ın bazı yabancı öğrencilerle ilgili bilgi vermeyi reddetmesinin bu kararda etkili olduğunu açıkladı.
Bakan Noem’in üniversiteye gönderdiği resmi yazıda, kararın “Harvard’ın temel bildirim yükümlülüklerine uymaması” nedeniyle alındığı belirtildi.
Harvard’ın yabancı öğrenci kabul yetkisini yeniden kazanabilmesi için 72 saat içinde, yabancı öğrencilerin protestolara veya “tehlikeli” etkinliklere katılımına dair ses, görüntü ve tüm kayıtları teslim etmesi isteniyor.
6 bin 800 ÖĞRENCİ OKULU TERK EDECEK
Harvard’da şu an yaklaşık 6 bin 800 yabancı öğrenci eğitim görüyor. Bu sayı, okulun toplam öğrenci sayısının dörtte birinden fazlasına denk geliyor.
Karar doğrultusunda, bu öğrencilerin ya başka üniversitelere geçmesi ya da ülkeden ayrılması gerekiyor. Aksi takdirde, oturum izinleri iptal edilecek.
HARVARD’DAN SERT TEPKİ: BU HUKUKSUZLUKTUR
Üniversite yönetimi yaptığı açıklamada, alınan kararın “hukuka aykırı” olduğunu vurguladı ve “140’tan fazla ülkeden gelen uluslararası öğrenciler ve akademisyenler Harvard’ı ve bu ülkeyi büyük ölçüde zenginleştiriyor. Bu kararı bir misilleme olarak görüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca bu adımın, üniversitenin akademik ve bilimsel misyonuna ciddi zarar vereceği belirtildi.
HEDEFTE 60 ÜNİVERSİTE DAHA VAR
Trump yönetiminin hedefinde yalnızca Harvard yok. ABD Eğitim Bakanlığı, “sorumlu liderlik göstermediği” gerekçesiyle üniversitenin federal hibelerden de mahrum bırakılacağını açıkladı.
Ayrıca Harvard dahil, sol-liberal eğilimli olduğu iddia edilen toplam 60 üniversite hakkında benzer yaptırımların gündemde olduğu belirtiliyor.