Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı toplantısında geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını yüzde 11'den yüzde 11.75'e yükseltti, diğer faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
ABD Merkez Bankası FED'in 15 Mart'ta faizleri 25 baz puan artırmasının Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinin değerini daha da düşürebileceği belirtiliyordu. TCMB bu tehlikeye karşı repo faizini değiştirmek yerine GLP üzerinde hamle yaptı. İktisatçılar TCMB'nin siyasi baskılar yüzünden gösterge faizini artıramamasının GLP'nin etkinliğini de sınırladığına dikkat çekiyor.
Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de, marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.
TCMB'den yapılan açıklamada, son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık yüzünden enflasyonda hızlı bir yükseliş görüldüğü vurgulandı: "Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir."
Buna göre Merkez Bankası FED kaynaklı kur hareketlerine faiz artışı ile cevap verecek.
Konuya yakın kaynaklar, GLP ile de olsa faizlerin yüzde 12'ye geldiğine işaret ederek, "Düşük faiz ya da faiz indirimi en azından 2017'de olmayacak. Finansman maliyeti bu sefer TL faizi arttığı için artacak." değerlendirmesinde bulunuyor.