Suriye'de Alevilere yönelik saldırılar şiddetlendi. Geçici Suriye yönetimi, çatışmaların patlak verdiği Tartus ve Lazkiye’ye giden yolların kapatıldığını duyurdu. Bölgede katliam yaşanabileceği endişesi artıyor.
Suriye'de Alevilerin yaşadığı kıyı bölgelerinde yerel silahlı gruplarla yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) birlikleri arasında silahlı çatışmalar yaşanıyor. Beşşar Esad sonrası göreve gelen geçici yönetim, Tartus ve Lazkiye'ye giden yolların kapatıldığını duyurdu. Bu iki kıyı şehrinde Alevilere yönelik katliam yapılabileceği endişesi yaşanıyor.
Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Şam’da iktidarı ele geçiren Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütü, ülkenin kuzeybatısındaki sahil kentlerinde Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde yerel silahlı gruplarla çatışma halinde.
Son günlerde Alevileri hedef alan saldırıların artmasının ardından HTŞ, çatışmaların patlak verdiği Tartus ve Lazkiye’ye giden yolların kapatıldığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Alevi nüfusun yoğunlaştığı bölgede mezhep temelli saldırıların arttığını ve Aleviler arasında katliam endişesinin hakim olduğunu bildirdi.
İddialara göre HTŞ güçleri, sivilleri de hedef alan saldırılar gerçekleştirirken çatışmalarda şimdiye kadar en az 311 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
HTŞ'nin kontrolündeki haber ajansı SANA’nın HTŞ'nin Savunma Bakanlığına dayandırdığı haberde şu ifadeler kullanıldı: "Savunma Bakanlığı, önceki rejim yanlılarının yolsuzluk yaptığı ve suç işlediği bölgelerin büyük kısmında kontrolün yeniden sağlanmasının ardından, kıyı bölgelerine (Lazkiye ve Tartus) giden yolların kapatıldığını duyurdu. Bu karar, ihlallerin tespit edilmesi, önlenmesi ve bölgede istikrarın kademeli olarak yeniden tesis edilmesi amacıyla alındı."
Bakanlığın, “kıyı kentlerinde yürütülen operasyon sırasında komuta emirlerine uymayanları tespit etmek ve askeri mahkemeye sevk etmek amacıyla bir komisyon oluşturduğu’’ belirtildi.
SOHR: KATLİAM ENDİŞESİ VAR
SOHR, Alevi mezhebine mensup bölge sakinlerinin, Şam’a bağlı güvenlik güçlerinin güvenlik ve askeri tarama operasyonları sırasında katliamların yaşanabileceğinden endişe ettiğini belirtti. SOHR, Ceble kentine yakın bir bölgeden acil yardım çağrıları aldığını, bölgedeki ihbarlara göre, özel bakıma muhtaç bir üyesi de bulunan Alevi bir ailenin infaz edildiğini bildirdi. Bu sırada, güvenlik güçlerinin Ceble çevresindeki evlere girmeye devam ettiği ve mezhep temelli saldırılar gerçekleştirdiği kaydedildi.
Sosyal medyada da Alevilerin öldürüldüğü anlara ait görüntüler olduğu ileri sürülen çok sayıda video ve fotoğraf paylaşılıyor.
OLAYLAR NASIL BAŞLADI
Suriye’de aralık ayında Beşar Esad yönetiminin devrilmesiyle iktidarı ele geçiren ABD destekli cihatçı HTŞ örgütü, kendi hükümetini kurmuş ve HTŞ lideri Ebu Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) 'Devlet Başkanı' olarak atanmıştı. HTŞ, Birleşmiş Milletler’in ve Türkiye dahil birçok ülkenin terör listesinde bulunmasına rağmen Türkiye ve Batılı ülkeler tarafından açıkça tanınan ve desteklenen yönetim, Alevi, Kürt ve Dürzi azınlıkların dışlandığı bir ulusal konferans düzenlemiş, ayrıca tüm silahların yeni yönetime teslim edilmesi talimatı vermişti.
HTŞ, ayrıca Suriye’de Alevilerin yaşadığı bölgelerde cihatçı militanların düzenlediği saldırıları "münferit" olarak nitelendirerek önlem aldığını ileri sürüyordu. Alevilere yönelik mezhepçi sloganlarla düzenlenen saldırılar şiddetini artırırken geçtiğimiz birkaç gün içerisinde Suriye’nin kuzeybatısındaki liman şeridinde çatışmalar başladı. “Suriye ordusu” adı altında toplanan HTŞ güçlerinin, 'Esad rejimi kalıntılarına yönelik operasyonlar' iddiasıyla gerçekleştirdiği eylemlerde HTŞ'ye bağlı selefi grupların Alevi sivillere ateş açtığı ve kimi sivillerin yaşamını yitirdiği basına yansıdı.
HTŞ güçlerinin Lazkiye kentinde bir genci zorla gözaltına almasının ardından silahlı bir grup Beyt Ana köyünde HTŞ konvoyuna saldırdı. Saldırıda en az 11 HTŞ askeri öldü. Ardından başlayan çatışmalarda ise şimdiye kadar 300'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Lazkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dahil çok sayıda askeri tesisin ise silahlı grupların eline geçtiği belirtiliyor.
HTŞ, Humus ve Tartus’ta güvenlik gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. Çatışmaların ardından camilerden “cihat” çağrıları yapıldığı bildirildi. HTŞ çatışmaların yaşandığı bölgelere ağır silahlı takviye birlikler gönderiyor. HTŞ’nin kontrolündeki SANA Haber Ajansı, HTŞ güçlerinin Tartus’a ve Kardaha kentine girdiğini bildirdi.
Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamalarda HTŞ'ye destek açıklamaları yapıldı.