Suriye'nin batısında, Alevi sivillere yönelik katliamlar sonucu bin 300 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri hala operasyonlarını sürdürüyor.
Suriye'nin batısındaki özellikle Lazkiye ve Tartus şehirlerinde yaşanan çatışmalar, büyük bir insani felakete yol açtı.
Çatışmaların ardından gerçekleşen katliamlar sonucunda, çoğu Alevi olmak üzere 1.300 kişi hayatını kaybetti. Bu olaylar, Suriye'deki iç savaşın en karanlık dönemlerinden birine işaret ediyor.
SAHİL KALKANI TUGAYI VE SALDIRILAR
Devrik Esad rejimine sadık olduğu bildirilen Sahil Kalkanı Tugayı, Suriye'nin batısının özerk ve bağımsız bir bölge olarak ilan edilmesini talep ederek saldırılar başlattı. Hükümetin, "temizlik operasyonları" başlattığı ve bu operasyonların 5 gündür devam ettiği bildirildi. Bu operasyonların bugün Suriye Geçici Başkanı Ahmet el-Şaraa'nın emriyle sona erdiği açıklandı.
SURİYE HÜKÜMETİ'NİN AÇIKLAMASI VE ÇATIŞMALARIN DEVAM ETMESİ
Şaraa'nın açıklaması, Suriye'deki "Halk Sarayı" yakınlarında yaşanan çatışmalardan saatler sonra geldi. Ancak, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre çatışmalar devam etmekte ve sivillerin tehdit edilmesi sürmektedir. Güvenlik güçlerinin "temizlik operasyonları" adı altında sivilleri baskı altına alması, gerilimi daha da artırmıştır.
ALEVİLERE YÖNELİK ZULÜM VE KATLİAM
Suriye'deki en büyük hedeflerden biri Alevi halkı oldu. Alevi kökenli binlerce kişi, Esad rejiminin sadık güçleri tarafından öldürüldü, kaçırıldı, işkenceye tabi tutuldu ve tehdit edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, bu katliamların somut kanıtı olarak görüldü. Rejime sadık kişiler, yaşanan olayların çoğunu yalanlasa da, görüntüler gerçekleri gözler önüne seriyor.
5 GÜN SÜREN KATLİAM DÖNEMİ
Suriye'deki Alevi halkının, Geçici Suriye Hükümetini protesto etmesinin ardından başlayan Sahil Kalkanı Tugayı'nın eylemleri, güvenlik güçlerinde büyük bir öfke yarattı. Suriye güvenlik güçlerinin rehin aldığı ve öldürdüğü Alevi sivil görüntülerinin yayımlanmasının ardından, Suriye Geçici Başkanı Şaraa temizlik operasyonları başlattı.
SİVİLLERE YÖNELİK ŞİDDET VE İŞKENCE
Suriye güvenlik güçleri, Alevileri hedef alarak onları vahşi şekilde öldürdü, dövdü ve işkence yaptı. Yüzlerce Alevi, kurşunlanarak öldürüldü. Şerife ve Muhtariye köylerindeki katliamlar, kameralara yansıdı. Bu katliamlar, Suriye güvenlik güçlerinin sivillere yönelik işlediği suçları gözler önüne serdi.
KADINLAR VE ÇOCUKLARIN ZORLA KAÇIRILMASI
Görgü tanıkları, kadın ve çocukların zorla kaçırıldığını ve bu kişilerin dinlerinin değiştirilmesi için baskı altında tutulduğunu bildirdi. Suriye güvenlik güçleri, "temizlik operasyonları" adı altında evlere baskın yaparak sivil halka korku saldı.
DÜKKAN SAHİPLERİNE YÖNELİK TEHDİTLER
Lazkiye'deki iş yeri sahipleri, dükkanlarının ve evlerinin üzerine "Sünni" yazarak, canlarını ve mallarını korumaya çalıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, bu operasyonlar sırasında en az 830 sivil hayatını kaybetti. Ancak, bu sayının daha da artması bekleniyor çünkü Suriye güvenlik güçleri operasyonlarına devam ediyor.
MEZHEPÇİ GÖSTERİLER VE ALEVİLERE YÖNELİK TEHDİTLER
Suriye'deki güvenlik güçlerinin yanı sıra, azınlık karşıtı gösteriler de düzenlendi. Alevi halkına karşı mezhepçi sloganlar atan göstericiler, Alevi ve Hristiyan azınlığın "öldürülmesi" için yürüdü. Bu sırada kimliği belirsiz kişiler, "Alevilerin mezarda güvenli olma hakkı vardır" yazan hurmalar dağıttı.
SURİYE HÜKÜMETİ’NİN YETERSİZ KALMASI VE GÖRÜNTÜLERİN YAYILMASI
Tüm bu korkunç saldırıların yanı sıra, Alevilerin zorla köpek gibi havlatıldığı, silah zoruyla emekletildikten sonra infaz edildiği görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı. Ancak bu videoların eski tarihlerden kalma ya da yalan olduğu iddiaları da ortaya atıldı.
SOSYAL MEDYA VE YASAKLAR
Suriye'de katliamların arttığı üçüncü günden sonra, Telegram üzerinden yapılan ihbarlar sonucu bir kadının cesedinin fotoğrafı yayımlandı. Bu fotoğrafın sorumlusu, bu durumu desteklediğini ve gülerek bu görüntüye tepki verdi. Bu olay, Suriye hükümetini harekete geçirdi. Ahmet el-Şaraa, azınlıkları öldüren ve işkence eden kişilerin hesap vereceğini açıkladı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
GÜVENLİK GÜÇLERİNİN OPERASYON GÖRÜNTÜLERİNE YASAK
Ahmet el-Şaraa'nın açıklamasından kısa bir süre sonra, Suriye hükümeti tarafından yayımlanan bir belgede, güvenlik güçlerinin operasyon görüntülerini çekmelerinin yasak olduğu duyuruldu. Bu yasağa uymayan kişilerin sorumlu tutulacağı bildirildi. Ancak, bu yasak da şiddet olaylarını ve devletin işlediği suçları engellemekte yetersiz kaldı.