Müjde: Türkler Svalbard Takımadaları’na yerleşebilecek!

Türkiye, Spitsbergen Antlaşması’na taraf olarak Svalbard'da mülk edinme, ikamet, balıkçılık ve bilimsel araştırma haklarını güvence altına aldı.

KRONOS 10 Mart 2025 DÜNYA

Türkiye 7 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Spitsbergen Antlaşması'na taraf oldu.

Bu anlaşma sayesinde Türk vatandaşları ve şirketleri, karlar altında, çok uzun kışların yaşandığı Svalbard Takımadaları’nda mülk edinme, ikamet etme, balıkçılık, madencilik ve denizcilik faaliyetlerinde bulunma hakkına sahip olacak.

SPITSBERGEN ANTLAŞMASI NEDİR?

1920’de Paris’te imzalanan ve 1925’ten bu yana yürürlükte olan Spitsbergen Antlaşması, Norveç’in Svalbard üzerindeki egemenliğini tanırken, taraf ülkelerin vatandaşlarına çeşitli haklar sağlıyor. Türkiye’nin de bu anlaşmaya taraf olmasıyla Türk vatandaşları bölgede daha aktif olacak.

TÜRKİYE’NİN ARKTİK BÖLGEDEKİ HEDEFLERİ

Türkiye, Arktik bölgesinin doğal kaynaklarından yararlanmayı ve küresel bilimsel araştırmalarda daha aktif rol almayı amaçlıyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin Arktik Konseyi’ne gözlemci üye olma hedefini koruduğunu belirtti.

TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ BİLİMSEL FAALİYETLERİ

Son yıllarda Türkiye, Arktik bölgesinde bilimsel çalışmalarını artırdı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi öncülüğünde düzenlenen Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferleri ile bölgede çeşitli bilimsel araştırmalar yapıldı.

TASE-IV SEFERİ TAMAMLANDI

26 Haziran – 25 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen dördüncü sefer (TASE-IV), Türkiye’nin Arktik bölgesine yönelik uzun vadeli araştırmalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

SVALBARD TAKIMADALARI’NIN KONUMU VE BÜYÜKLÜĞÜ

Norveç’in kuzeyinde, Arktik Okyanusu’nda bulunan Svalbard Takımadaları, 61 bin 22 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. En büyük adası Spitsbergen ise 37 bin 673 kilometrekarelik yüzölçümüyle öne çıkıyor.

SVALBARD'IN COĞRAFI YAPISI

Adaların yüzeyinin yaklaşık %60’ı buzullarla kaplı. En yüksek noktası ise 1.717 metre yüksekliğindeki Newtontoppen zirvesi.

2008 yılında kurulan Svalbard Küresel Tohum Deposu, küresel tarımın geleceğini güvence altına almak için faaliyet gösteriyor. Longyearbyen yakınlarındaki bir dağın içine inşa edilen depo, doğal ve insan kaynaklı felaketlere karşı bir güvence olarak tasarlandı.

SVALBARD’DAKİ YERLEŞİM YERLERİ

Svalbard’da kalıcı yerleşim bulunan birkaç kasaba ve araştırma istasyonu bulunuyor. En büyük yerleşim Longyearbyen, yaklaşık 2 bin 465 kişilik nüfusa sahip.

LONGYEARBYEN: BÖLGENİN YÖNETİM MERKEZİ

Longyearbyen, Svalbard Valiliği'nin merkezi olup havaalanı, hastane, okul, üniversite, spor merkezi, kütüphane, kültür merkezi, sinema, oteller, banka ve müzeler gibi altyapıya sahip.

Yaklaşık 440 kişinin yaşadığı Barentsburg, kömür madenciliği faaliyetleriyle biliniyor. Buradaki tüm tesisler, Arktikugol şirketine ait.


 

NY-ÅLESUND: EN KUZEYDEKİ ARAŞTIRMA MERKEZİ

Kışın 35, yazın ise 180 kişilik bir nüfusa sahip Ny-Ålesund, dünyanın en kuzeydeki sivil yerleşimlerinden biri. Ayrıca, Polonya'nın işlettiği Hornsund Araştırma İstasyonu’nda da 10 kişi görev yapıyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram