Ipsos, Gündeme Dair ve Hane Paneli çalışmalarından derlediği Ramazan verilerini yayınladı. Buna göre Ramazan öncesi on kişiden sekizi oruç tutacağını söylerken bu oran Ramazan ayının başlaması ile birlikte düşüyor.
Ipsos, Gündeme Dair ve Hane Tüketim Paneli çalışmalarından derlenen yeni verilerden oluşan 2025 Ramazan dosyasını yayınladı.
Gündeme Dair araştırması 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye nüfusu temsil eden 800 birey ile 17-25 Şubat 2025 tarihleri arasında online anket yöntemiyle (CAWI) gerçekleştirildi.
Hane Tüketim Paneli araştırması, Türkiye’yi temsil edecek şekilde seçilmiş 14.000 haneden oluşan hane içi satın alım verilerini içeriyor. Yeni veriler 2019-2024 Ramazan’dan önceki bir hafta ve Ramazan dönemi sonuçlarını içeriyor.
RAMAZAN ALIŞ VERİŞİ RAMAZAN ÖNCESİ YAPILDI
Ipsos Hane Paneli verilerine göre Ramazan alışverişi 2024 yılında, önceki yıla kıyasla biraz daha Ramazan öncesi haftaya kaydı. “Ramazan’a hazırlık alışverişi” davranışına geri dönüş eğilimi gözlemlendi. Bayramda misafir ağırlama motivasyonuyla Ramazan’ın son haftası çikolata, ikramlık şeker, Türk kahvesi, toz-kesme şeker, kuru yemiş kategorileri daha fazla miktarda satın alındı.
ON KİŞİDEN SEKİZİ ORUÇ TUTACAĞIM DEDİ AMA TUTUMADI
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da her 10 kişiden sekizi oruç tutacağını belirtiyor. Ancak bu sene tüm Ramazan ayı boyunca tutacağını söyleyenlerin oranı düşerken belli günlerde tutacağını söyleyenlerin oranı artıyor.
EKONOMİK NEDENLE ALIŞ VERİŞ YAPAMIYOR
Geçen senelerde de olduğu gibi alışveriş yapmış ya da yapmayı planlayanların oranı yüzde 70’e yakın. Ramazan ayına özel alışveriş yapmadığını / yapmayacağını söyleyen bireylerin (N:262) yüzde 58’i ekonomik nedenlerden dolayı özel bir alışveriş yapmadığını / yapmayacağını belirtiyor.
ALIŞ VERİŞ İÇİN İNDİRİM MARKETLERİ TERCİH EDİLDİ
Geçen sene olduğu gibi bu sene de Ramazan ayı için alışveriş yapan ya da yapmayı düşünen kişilerin en çok tercih edeceği kanal, indirim marketleri. Ulusal zincirler ikinci sırada tercih edilen kanal ve 2025 yılında daha fazla tercih edildiği görülüyor.
EN ÇOK HURMA ALINIYOR
Ramazan ayı için yapılan alışveriş sepetinde hurma, ilk sırada yer alıyor ve yapılan her 10 hurma alışverişinin yedisi Ramazan ayına özel yapılan bir alışveriş. Ramazan'a özel alınan diğer gıdalar sırasıyla şöyle: Balık, hazır tatlılar, paketli atıştırmalıklar, paketli limonata, kırmızı et, pişirmeye hazır tatlı, bulyon, şarküteri ürünleri, ikramlıklar ve meyve suyu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
MİSAFİR AĞIRLAMAKTAN UZAKLAŞIYORUZ
Yeni verilere göre Ramazan ayında misafir ağırlama ritüelinden uzaklaşıyoruz. Daha önceki Ramazan aylarında misafiri olduğunu belirten bireylerin oranı yüzde 69 ve bu sene misafir çağıramayacağını söyleyenlerin oranı da yüzde 57. Eski Ramazan aylarındaki aile birlikteliği, arkadaşlık ve komşuluk en çok özlenen konular arasında yer aldı.