Gizem çözüldü: Eşi virüsten, Hackman ise bir hafta sonra kalp krizinden öldü

Evinde eşi ile birlikte ölü bulunan ABD'li aktör Gene Hackman'ın, eşinin evlerinde hanta virüsünden ölmesinden tam bir hafta sonra kalp hastalığından öldüğü ve ciddi Alzheimer hastalığı belirtileri gösterdiği belirtildi.

KRONOS 08 Mart 2025 DÜNYA

ABD'li yetkililer Gene Hackman'ın kalp hastalığından, eşinin ise yaklaşık bir hafta önce hanta virüsünden öldüğünü açıkladı.

Cesetlerin 26 Şubat'ta bulunmasının ardından yetkililer ilk etapta cinayet ihtimalini elemişti. Karbon monoksit zehirlenmesi için yapılan ilk testler de negatif çıkmıştı.

65 yaşındaki Betsy Arakawa, açık bir ilaç şişesi ve banyo tezgahına saçılmış haplarla bulunmuştu. Yetkililer ölümünü hantavirüs pulmoner sendromuna bağladı.

95 yaşındaki Hackman ise evin girişinde bulunmuştu. Ölümü Alzheimer hastalığının da katkıda bulunduğu kalp hastalığına bağlandı.


Hantavirüs, enfekte kemirgen dışkılarıyla yayılan nadir, fakat potansiyel olarak ölümcül bir hastalık. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında, insanların evlerde, barakalarda ya da iyi havalandırılmayan alanlarda fare dışkılarına yakın olduklarında virüse maruz kalmaları nedeniyle kaydediliyor.

Santa Fe İlçe Şerifi Adan Mendoza, eyalet itfaiye ve sağlık yetkilileriyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek bu duyuruyu yaptı.

Müfettişler daha önce çiftin evinden bir aylık ajanda ve iki cep telefonu da dahil olmak üzere kişisel eşyalar almıştı.

HANTAVİRÜS NEDİR?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre hantavirüs akciğer sendromu, kemirgenlerdeki hantavirüslerin neden olduğu ciddi, genellikle ölümle sonuçlanan bir solunum yolu hastalığı.

Polis yetkilileri Cuma günü yaptıkları açıklamada, ABD'li aktör Gene Hackman'ın kalp hastalığından, eşi Betsy Arakawa'nın ise hantavirüs pulmoner sendromu nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Çiftin büyük yankı uyandıran ölümünün açıklığa kavuşmasının ardından insanlarda nadir bir sendroma neden olan hantavirüse dair soru işaretleri de arttı.

KEMİRGEN KAYNAKLI BİR HASTALIK

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre hantavirüs akciğer sendromu, kemirgenlerdeki hantavirüslerin neden olduğu ciddi, genellikle ölümle sonuçlanan bir solunum yolu hastalığı.

Nadir de olsa insanlar bu hastalığı fare veya sıçan gibi bir kemirgenin ısırması veya tırmalaması yoluyla kapabiliyor. Öte yandan hastalığın daha çok kemirgenlerle temas sonucu, özellikle de onların idrar, dışkı ve tükürüklerine maruz kalındığında bulaştığı biliniyor.

Hastalığı en yaygın bulaştıran kemirgen ise ABD'deki geyik faresi.

ABD ve Batı Yarımküre'nin diğer bölgelerinde bildirilen hantavirüs enfeksiyonları, akciğerleri ciddi şekilde etkileyebiliyor.
CDC verilerine göre, 1993-2022 arasında ABD'de, özellikle Batı eyaletlerinde 834 hantavirüs akciğer sendromu vakası bildirildi.

Öte yandan hastalığın insandan insana bulaşabildiğine dair bilimsel kanıt mevcut değil. Hasta bir kişiyi öpmek ve ona dokunmak enfeksiyonun bulaşmasına neden olmuyor.

TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Türkiye'de de daha önce hantavirüs vakalarına rastlandı. Klimik dergisine göre, doğrulanan ilk salgın, Şubat 2009'da Zonguldak-Bartın bölgesinde bildirilmişti.

2013'e gelindiğinde, bildirilen toplam vaka sayısı 28'e ulaşmıştı.

İstanbul'da da hantavirüs enfeksiyonları tespit edilmişti. 2010'da bildirilen bir vaka, hastaneye yatırıldıktan iki gün sonra enfeksiyona yenik düşen 22 yaşında bir erkek hastaydı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram