Mülakat sistemi, genç avukat Mert Akdoğan’ın sınavda elde ettiği başarıya rağmen haksızlığa uğramasına ve trajik şekilde hayatını kaybetmesine yol açtı.
Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen “Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcı Yardımcılığına İlişkin Sınav”a katılan Mert Akdoğan, sınavda gösterdiği başarılı performansla derece yaparak 115’inci oldu. Ancak, girdiği mülakatta yaşadığı mağduriyet, genç avukatın hayatını sonlandırmasına yol açtı.
İKTİDARIN MÜLAKAT SİSTEMİ HAKSIZLIK DOĞURUYOR
Son yıllarda kamu kurumlarına yerleştirmelerde uygulanan mülakat sistemi, özellikle iktidara yakın kişilerin avantajlı duruma gelmesine yol açıyor. Bu uygulama, adaletin önünde engel teşkil eden ve liyakat esasına aykırı olan bir süreç haline gelmiş durumda. Genç avukat Mert Akdoğan, mülakatta elenerek, sınavda gösterdiği başarıya rağmen istediği pozisyona atanamadı.
MÜLAKATIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ YIKICI OLUYOR
Mülakatta yaşadığı haksızlık sonrası derin bir psikolojik çöküntü yaşayan Mert Akdoğan, bu durumun etkisiyle bunalıma girdi. Genç avukat, yaşadığı mağduriyetin ardından canına kıydı. Akdoğan’ın cansız bedeni, İstanbul’un Beykoz ilçesindeki evinde bulundu ve cenazesi Anadolu Kavağı Mezarlığı’na defnedildi.
HAK EDENLERİN GÖLGEDE KALDIĞI BİR SİSTEM
Mülakat sistemi, hak edenlerin geride bırakılmasına neden oluyor. Sadece sınav puanı değil, aynı zamanda kişisel tanıdıklar ve siyasi bağlantılar ön plana çıkarılıyor. Adaletin ve liyakatın ön planda olması gereken bir sistemde, mülakatın rolü bu şekilde haksızlıkları artırıyor. Akdoğan gibi genç avukatların ve diğer adayların emekleri hiçe sayılıyor.
BAROLAR MÜLAKAT UYGULAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ
Antalya ve Çanakkale baroları, mülakatla yapılan atamaların ve uygulanan kayırmacılığın tepkisini dile getiren açıklamalarda bulundu. Barolar, hak edenlerin iş bulmalarını engelleyen bu uygulamanın sona erdirilmesini talep etti. Hakimlik ve savcılık sınavlarında gösterilen başarının, liyakat esasına dayalı bir biçimde ödüllendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
ADALETSİZLİĞE SON VERİLMESİ GEREKİYOR
Baroların açıklamalarında, mülakat uygulamalarının gençleri derin bir umutsuzluğa sürüklediği vurgulandı. Haksızlık ve kayırmacılıkla karşılaşan gençlerin, kariyer hedeflerini gerçekleştirmelerinin önündeki engeller daha da büyümekte. Barolar, artık genç meslektaşlarının ölüm haberlerini almak yerine, seslerinin duyulduğu bir ülke istediklerini belirtti.