TÜİK verileri, 2025 yılında bitkisel üretimde ciddi azalmalar yaşanacağını ortaya koydu. Tahıllar ve diğer tarla ürünlerinde yüzde 5,3, sebzelerde yüzde 1,7, meyveler ile içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 24,4 oranında düşüş bekleniyor. Toplamda tahıllarda 71,4 milyon ton, sebzelerde 33 milyon ton, meyve ve baharatlarda 21,4 milyon ton üretim gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
ZİRAİ DON VE KURAKLIK FELAKETİ
Birgün’ün haberine göre, son aylarda etkili olan zirai don ve artan kuraklık, üretimde büyük zararlar yarattı. Doğa olayları nedeniyle bazı ürünlerde kayıpların yüzde 65’e ulaşması bekleniyor. Elma, kayısı, kiraz ve armut gibi meyvelerde ciddi üretim düşüşleri fiyatlara da doğrudan yansıyacak.
MEYVE ÜRETİMİNDE 4’TE 1 KAYBA HAZIR OLUN
Tarım Yazarı Gazi Kutlu, meyve üretimindeki düşüşün yüzde 25 civarında olduğunu belirterek, “Bu yıl meyveyi pahalı yiyeceğiz. Çiftçi desteklenmezse önümüzdeki yıl da yüksek fiyatlar devam eder” dedi. Üretimdeki bu düşüş, tarımsal hasılanın önemli bir bölümünü oluşturan meyve sektörüne yaklaşık 144 milyar liralık zarar anlamına geliyor.
DESTEK BÜTÇESİ YETERSİZ KALIYOR
2025 için çiftçilere ayrılan destek bütçesi 135 milyar lira olmasına rağmen, sadece meyve üretimindeki zarar bu miktarın üzerinde bulunuyor. Ayrıca, zarar gören üreticilerin yaklaşık yüzde 80’inin tarım sigortası bulunmaması riskleri artırıyor. Kutlu, TBMM’nin ek bütçe ayırarak veya mevcut kaynaklardan çiftçiler lehine transfer yaparak destek vermesi gerektiğini vurguladı.
İTHALAT TEHLİKESİ KAPIDA
Kuruyemiş üretiminde de ciddi kayıplar yaşanıyor. Türkiye uzun süredir badem ve cevizde dışa bağımlı. Eğer önlem alınmazsa, Antep fıstığı gibi diğer ürünlerde de ithalata başlamamız mümkün. Bu da tarımda dışa bağımlılığın artması anlamına geliyor.