Arjantin'de darbe döneminde kaybedilen oğullarını arayan ve Cumartesi Anneleri'ne ilham veren Mayıs Meydanı Anneleri'nin kurucularından Hebe de Bonafini hayatını kaybetti. Devlet Başkanı Kirchner, "Sevgili Hebe, sen Arjantin'in onurusun" dedi.
Arjantin'de darbe döneminde kaybedilen oğullarını aramak için düzenledikleri eylemlerle insan hakları mücadelesinin simgelerinden biri haline gelen ve Cumartesi Anneleri'ne ilham veren Mayıs Meydanı Anneleri'nin kurucularından Hebe de Bonafini, 94 yaşında hayatını kaybetti. Bonafini'nin ölümü üzerine üç günlük ulusal yas ilan edildi.
Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, "Sevgili Hebe, Mayıs Meydanı Annesi, sen insan hakları mücadelesinin bir simgesi ve Arjantin'in onurusun" dedi.
Queridísima Hebe, Madre de Plaza de Mayo, símbolo mundial de la lucha por los Derechos Humanos, orgullo de la Argentina. Dios te llamó el día de la Soberanía Nacional… no debe ser casualidad. Simplemente gracias y hasta siempre. pic.twitter.com/TVUfmywmAi
— Cristina Kirchner (@CFKArgentina) November 20, 2022
Lamento profundamente el fallecimiento de la presidenta de Madres de Plaza de Mayo, Hebe de Bonafini. Mujer tenaz que luchó incansablemente por las causas justas del pueblo argentino, la memoria y contra la impunidad. Su legado es valioso para la defensa de los Derechos Humanos. pic.twitter.com/bwYaBOpVFB
— Pedro Castillo Terrones (@PedroCastilloTe) November 20, 2022
Mayıs Meydanı'nda toplanan çok sayıda kişi Bonafini'ye teşekkür eden pankartlar taşıdı.
Arjantin'deki cunta döneminde, çoğu solcu olmak üzere en az 30 bin muhalif eylemci öldürüldü veya kaybedildi.
İKİ OĞLUNDAN HİÇ HABER ALAMADI
Bonafini de bu dönemde askerler tarafından götürülen iki oğlundan bir daha haber alamadı.
13 başka anne ile birlikte Buenos Aires'teki devlet başkanlığı konutunun önünde bulunan Mayıs Meydanı'nda her hafta eylem yapmaya başladı.
Bu süreçte onlarla aynı durumda olan çok sayıda kadın, güvenlik güçlerinin kaçırdığı çocuklarının geri dönmesi veya başlarına ne geldiğinin açıklanması talebiyle eyleme katıldı.
'BİZİ TUTUKLADILAR, DÖVDÜLER'
Kadınlar, 30 Nisan 1977'de beyaz eşarplarıyla düzenledikleri ilk eylemden bu yana ülkedeki insan hakları mücadelesinde kilit bir rol oynadı.
Sık sık ölüm tehdidi aldılar, bazıları kaçırıldı, grubun ilk liderlerinden Azucena Villaflor öldürüldü… Bonafini 2007'de Reuters ajansı ile söyleşisinde, "Bizi tutukladılar, dövdüler. Tanınmamak için eylemlere peruklara gittiğimiz oldu" demişti.
Ancak Bonafini'nin iki oğlu, hiçbir zaman bulunamadı.