Google'ın piyasaya sürdüğü "co-scientist" isimli yapay zeka aracı, mikrobiyologların 10 yılda cevap bulduğu bakteri sorununu iki günde çözdü.
Google şirketi önceki gün araştırmacıların keşiflerini hızlandırmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir "co-scientist" (yapay zekâ yardımcı bilim insanı) adlı aracını duyurdu. İlk testlerden birinde sistem, on yıldan uzun bir süredir araştırmacıları şaşırtan bilimsel bir gizemi iki gün içinde çözdü.
Co-scientist, bilimsel ve biyomedikal araştırmaları daha hızlı ve daha verimli hale getirmek amacıyla yeni test edilebilir hipotezler, ayrıntılı araştırma genel bakışları ve deneysel protokoller üretmek üzere tasarlandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Araç, OpenAI'nin ChatGPT'si gibi diğer sohbet tabanlı büyük dil modelleri gibi kullanıcı istemlerine yanıt veren Google'ın yapay zeka asistanının en son sürümü olan Gemini 2.0 üzerine inşa edildi. Co-scientist ile çalışmak için, insan bilim insanlarının araştırma hedeflerini doğal dilde belirtmeleri yeterli. Ayrıca kendi fikirlerini ve önerilerini ve incelemeler sunabiliyor ve geri bildirim sağlayabiliyorlar.
Google, yeni sistemi duyurduğu bir blog yazısında "Co-scientist, uzmanların araştırma toplamalarına ve çalışmalarını iyileştirmelerine yardımcı olacak işbirliğine dayalı bir araçtır – bilimsel süreci otomatikleştirmek için tasarlanmamıştır" diyerek, görünüşe göre yapay zekanın bir dizi alanda insanların yerini almasıyla ilgili korkuları hafifletmeyi amaçlıyor.
Buradaki fikir, gri maddeyi getiren bilim insanları tarafından deneysel olarak test edilecek hipotezleri doğrudan sağlayabilmesi. Araç, araştırmacıların aşina olmayabileceği alanlarda ayrıntılı literatür taraması için gereken süreyi kısaltmak gibi çeşitli başka şekillerde de insanlara yardımcı olmayı vaat ediyor.
ONLARCA YIL SÜREN SORUNU 2 GÜNDE ÇÖZDÜ
Londra Imperial College Tıp Fakültesinden Profesör Jose Penades ve ekibi, 10 yıldır antibiyotiğe karşı dirençli "süper bakteriler" olarak bilinen bazı bakterilerin nasıl oluştuğu konusunu araştırıyordu.
Penades, araştırmaları sonucunda "süper bakterilerin" farklı virüslerden bir kuyruk oluşturduğu ve bu sayede canlılar arasında yayılabildikleri fikrine ulaştıklarını belirtti.
Fikrin araştırma ekibine özgü olduğunu ve açık kaynaklarda yayımlanmamış olduğunu aktaran Penades, araştırma konusunu Google'ın piyasaya sürdüğü yapay zeka aracı "co-scientist"e yönelttiklerini ve aracın bu sonuca iki günde ulaştığını kaydetti.
Penades, Google'a e-posta göndererek, kişisel bilgisayarına erişimleri olup olmadığını sorduğunu ve şirketten olumsuz yanıt aldığını aktardı.
Yapay zeka aracının kendi araştırmasını yalnızca taklit etmediğini, aynı zamanda hakkında hiç düşünmedikleri bir fikir sunduğunu belirten Penades, bu yeni fikir üzerinde çalışmaya başladıklarını dile getirdi.
Penades, insanların yapay zekaya başlarda "korkuyla yaklaştığını" söyleyerek "Ancak düşündüğünüzde son derece güçlü bir araca sahip olduğunuzu görüyorsunuz. Bunun (yapay zeka) bilimi kesinlikle değiştireceğini hissediyorum." değerlendirmesinde bulundu.