Almanya'da Şubat ayında gerçekleşen genel seçimlerin ardından yeni Şansölye'nin göreve başlayacağı tarih büyük oranda netleşti. Seçimlerin galibi olan Hıristiyan Demokratlar partisinin başbakan adayı Friedrich Merz'in, 6 Mayıs'ta Alman Parlamentosu'nda yapılacak seçimin ardından yeni Şansölye olarak göreve başlaması bekleniyor.
Almanya Parlamentosu, önerdiği hükümetteki tüm partilerin koalisyon anlaşmasını onaylaması halinde Friedrich Merz'i ülkenin bir sonraki başbakanı olarak seçmek üzere 6 Mayıs'ta toplanmayı planlıyor.
Parlamentonun Merz'i seçmek üzere toplanabilmesi için hem CDU'nun hem de görevden ayrılan başbakan Scholz'un partisi SPD'nin koalisyon anlaşmasını onaylaması gerekiyor. CSU geçen hafta anlaşmayı onayladı.
Parlamentonun alt kanadı Bundestag'dan bugün yapılan açıklamada, Meclis Başkanı Julia Klöckner'in oturumu önümüzdeki ayın başlarında düzenlemeye hazırlandığı belirtildi.
KOALİSYON ANLAŞMASI TAMAMLANDI
Merz'in merkez sağ Hıristiyan Demokratları (CDU), kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ve merkez sol Sosyal Demokratlar (SPD) geçtiğimiz hafta, Almanya'daki erken federal seçimlerin üzerinden altı haftadan fazla bir süre geçtikten sonra hükümet kurma konusunda anlaşmaya vardı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Müstakbel koalisyon ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi, savunma harcamalarını arttırmayı, göç konusunda daha sert bir yaklaşım benimsemeyi ve uzun süredir ihmal edilen modernizasyonu yakalamayı hedefliyor.
Üç parti birlikte Federal Meclis'teki 630 sandalyenin 328'ine sahip olarak mütevazı bir çoğunluğa sahip. Hiçbir parti 23 Şubat seçimlerinde ikinci olan aşırı sağcı, göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) ile çalışmak istemediğinden, başka hiçbir makul iktidar partisi kombinasyonu parlamento çoğunluğuna sahip değil.
ASGARİ ÜCRETTE ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR
Parlamentonun Merz'i seçmek üzere toplanabilmesi için hem CDU'nun hem de görevden ayrılan başbakan Olaf Scholz'un partisi SPD'nin koalisyon anlaşmasını onaylaması gerekiyor. CSU geçen hafta anlaşmayı onayladı. SPD üye oylaması yapacak, CDU ise 28 Nisan'da yapılması planlanan parti konferansı sırasında oy kullanacak.
Ancak Şubat ayında ulusal parlamento seçimlerinde savaş sonrası en kötü sonucu alarak üçüncü olan SPD içinde bazı itirazlar var. Partinin gençlik kolu Jusos anlaşmaya karşı çıktı. Bu grup SPD'nin yaklaşık 358.000 üyesinin beşte birini temsil ediyor.
SPD'nin 2026 yılına kadar saat başına 15 euroya çıkarılması için kampanya yürüttüğü Almanya'daki asgari ücret, anlaşmazlık noktalarından biri. Halihazırda asgari ücret saat başına 12,82 euro. Merz, asgari ücrette bir artışın koalisyon anlaşmasıyla garanti altına alınmadığını söyledi.
Anlaşmazlığa rağmen SPD eş başkanı Lars Klingbeil Pazar günü yaptığı açıklamada parti üyelerinin çoğunluğunun istikrarlı bir hükümet kurulması gerektiğini kabul ettiğini söyledi.
SIĞINMACI POLİTİKASI SERTLEŞECEK
Öte yandan Almanya'nın müstakbel Başbakanı Friedrich Merz, bugün yaptığı açıklamada yeni kurulacak hükümetin daha sert bir sığınmacı politikası izleyeceğini açıkladı.
23 Şubat'ta yapılan erken genel seçimleri birinci parti olarak tamamlayan Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) lideri Merz, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile mutabık kaldıkları koalisyon sözleşmesine paralel olarak ülkeye gelen yeni sığınmacı sayısının yılda 100 binin altına düşürülmesini hedeflediklerini açıkladı.
Almanya'da sığınmacı sayısının mevcut düzeyde sürdürülemez olduğunu vurgulayan Merz, yıllık yeni başvuru sayısının artık "altı haneli olamayacağını" belirtti.
Kamu televizyonu ARD'de yayımlanan "Caren Miosga" programında konuşan Merz, "Bu sayıları artık gerçekten kayda değer şekilde azaltmamız gerekiyor. Şehirler, belediyeler, okullar, hastaneler ve altyapımız artık bu yükü kaldıramıyor" dedi.
GERİ GÖNDERMELER ARTACAK
Mayıs ayı başında kurulması planlanan yeni hükümetin, koalisyon protokolünde de yer aldığı üzere sığınmacılara yönelik bir geri gönderme eylemi başlatacağını ve sığınmacıların aile birleşimi uygulamasını askıya alacağını açıklayan Merz, sınır kapılarında sığınmacıların geri çevrilmesi uygulamasını da hayata geçirmekte kararlı olduklarını söyledi. Komşu ülkelerle bu konuda koordinasyonun başladığını aktaran Merz, iş birliği için olumlu sinyaller aldıklarını ifade etti.
Almanya'da Federal Göç ve Mülteci Dairesi verilerine göre, 2024 yılında, ilk kez sığınma başvurusunda bulunan kişi sayısı 229 bin 751 oldu. Bu rakam, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 100 bin daha az. Merz, koalisyon görüşmelerinin başladığı Mart ayında yaptığı bir açıklamada, Almanya'nın yılda en fazla 100 bin sığınmacıyı kabul edebileceğini dile getirmişti.
Merz'in bu çıkışına şu anki koalisyon ortağı SPD'den eleştiri gelmişti. SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, Hristiyan Demokratların bu söylemlerini "popülizm" olarak nitelendirmişti.