Gülen cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında verilen 7 yıl 6 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından onaylanan Melek İpek bu sabah Ankara'da tutuklandı.
Kayyım atanan Koza İpek Holding'in sahibi Akın İpek'in annesi Melek İpek (78), bu sabah Ankara'da tutuklandı.
Gülen cemaatine yönelik davalar kapsamında verilen 7 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onaylanan İpek'in Sincan Cezaevine götürüldüğü öğrenildi.
Annesinin gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyuran Akın ipek, "Bu sabah, annem Hacı Melek İpek'i de, aldılar… Yaşı ileri… Kaç hastalığı var, sayısını bilmiyorum. Hayatının son yıllarını hapiste geçirmesine karar verdikleri Hacı Melek İpek in savunma dilekçesini akinipek.info da yayınladım… Aranızda aklı başında kimse yok mu?" dedi.
"ELİNDE KURAN'LA YAŞAYAN BİR KADIN"
Kronos'a konuşan Akın İpek,"Annem şu an Sincan'a götürülüyor. Şoku atlatmaya çalışıyorum. Sabah bir anda alıp götürmüşler. Evden çıkmıyordu zaten. Yürüyerek hali de yok. Yaşı ileri. 80'e yaklaşıyor. Astımı var, fibromiyalji hastalığı var. Sayamadığım kadar hastalıkları var. Elinde Kuran-ı Kerim'le yaşayan bir kadın. Hayatının son yıllarını cezaevinde geçirecek. Zaten aile paramparça, kimseyi görmüyor. Tekin'le haftada bir telefonla görüşüyordu. Artık onunla da konuşamayacak. Bir felaket yaşanıyor. Ben de atlatmaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.
"AKIL TUTULMASI YAŞANIYOR"
İpek şöyle devam etti: "Cezasını onayladılar. Oran'da küçük bir evimiz var, orada oturuyor. Evden de çıkacak durumu yok. Ortada kendisini suçlayabilecekleri hiçbir şey yok. Yalancı şahit dahi yok. Bütün şirketlerimizi biliyorsunuz müsadere ettiler. Şirkette adı geçen herkesi de, yöneticiler, hissedarlar diye ceza verdiler. Alakasız insanlara da ceza verdiler. Bir akıl tutulması."
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan İpek Holding'in yönetim kurulunda bulunan Melek İpek'e örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle 7 yıl 6 ay, Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefetten de 4 yıl 2 ay hapis ve 104.100 TL adli para cezası verilmişti.
EVİNDEN ÇIKARILMIŞTI
Melek İpek, Ankara'da tek başına yaşadığı evden 9 Temmuz 2020’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilileri tarafından zorla çıkarılmıştı. Melek İpek, evden çıkarılırken, “Mahkemenin şu andaki kararına göre öyle” diyen yetkiliye, “Allaha emanet olun, Rabbim vatanımızı korusun, insanlarımızı korusun, düşman ayağı bastırmasın, bunlar vız gelir” cevabını vermişti.
Akın İpek'in kardeşi Tekin İpek de 8 yıldır Sincan'da tutuklu bulunuyor.
MASAK RAPORLARINDA HİÇBİR ŞÜPHELİ DURUM BULUNMADI
Melek İpek'in eşi Ali İpek tarafından 70 yıl önce kurulan Koza İpek Grubu, kayyım atanmadan önce Türkiye’nin en önemli sermaye gruplarından biriydi. Terörü finanse etmekle 'suçlanan' Koza İpek'e bağlı şirketlerin tamamının, kuruluşlarından itibaren bütün işlemleri yeminli müşavirler tarafından yapıldı. Şirketler SPK tarafından akredite edilmiş olan uluslararası bağımsız denetim kurumlarınca denetlendi. Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) yaptığı detaylı incelemeler sonucunda da şirketlerin tüm sermayeleri ve sermaye artırımlarının kaynaklarının belli olduğu, hiçbir şüpheli durum bulunmadığı tespit edildi.
"ALEYHİNDE HİÇBİR SOMUT DELİL YOKTUR"
Melek İpek'in avukatının 3 Haziran 2020'de Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaptım savunmada müvekkilinin beraatini talep ederek,
"Melek İpek hesabına giren, kaynağı belirsiz bir para olmadığı; 71198378-663.05. (2015-19) Masak raporu ile ortaya çıkmıştır…. Melek İpek’in sahibi olduğu şirketler 26 Ekim 2015 den beri kayyım yönetimi altındadır, şahsi varlıkları da dondurulmuş durumdadır. Masak inceleme sonuç raporunun kesinleştiği tarih olan 04.05.2016’an bugüne kadar, herhangi bir değişim olmasına ise zaten imkan bulunmamaktadır.
Melek İPEK’in hiçbir örgütsel ilişkisi tespit edilmemiştir. Terör örgütünü finanse etme veya terör örgütünün finanse ettiği bir şirket olma veya örgüte para transferi iddialarını incelemekle sorumlu ve yetkili tek kurum MASAK’tır. Terörün finansmanı iddiasında yegane delil masak incelemesidir. MASAK’ın tespit edemediğini mali bir ilişkiyi, soyut tanık ifadeleri ile tespit ettim demenin hukukta karşılığı yoktur. Ceza Hukukunda tanık ifadesi, somut delil ile desteklenmediği müddetçe hiçbir kıymeti de yoktur. Dedikodudan ibarettir.
"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DIŞINDA HİÇBİR YERE GAYRİ MENKUL BAĞIŞINDA BULUNMADI"
Bank Asya’da bulunan 100 Bin TL ile ilgili olarak; O gün itibarı ile 650 Milyon Dolar dan fazla nakti bulunan, günde 1 Miyon dolar dan fazla net kar eden bir grubun sahibi ve yönetim kurulu üyesinin sadece 100 Bin TL parasını bu bankaya yatırarak destek verdiğini iddia etmek mümkün değildir. Zaten bunun dışında müvekkilime atfedilen bir suçlama da yoktur.
Müvekkil Melek İpek’in yapılan tüm yardımların resmi olarak, Kamu ve kamu statüsünde kurumlara yapılmıştır. Milli Eğtim Bakanlığı dışında hiç bir yere gayrimenkul bağışında bulunmamıştır.
İddia makamınca çağırılan şahitlerin Kemalettin Özdemir haricinde hiçbirisi Melek İpek’i şahsen tanımamaktadırlar. Melek İPEK de onları tanımamaktadır. İlk kez mahkemede gördüğü bu şahıslar, kendilerine ‘fetö uzmanı’ olarak kart bastırmış, belediyeden haksız maaş alan bu işi meslek olarak yapan kişilerdir. İfadeleri ise tamamen duyuma dayalı dedikodulardan oluşmaktadır.
Melek İpek alehinde tek bir somut suç delili bulunmamaktadır.
Bugüne kadar, SPK nın akredite ettiği ve yetkilendirdiği uluslararası denetim kurumlarının raporlarının, yeminli mali müşavirlerin, Masak inceleme sonuç raporlarının, Mahkemenin adli bilirkişi listesinde bulunan uzman Prof. Dr. Duran Bülbül’ün uzman raporunun ve savunma avukatlarının, Yargıtay içtahatları ile yaptıkları savunmaların dikkate alınarak bir değerlendirme yapılması gerekmektedir." demişti.