AİHM’den Türkiye’ye yeni mahkûmiyet: 62 kişi için hak ihlali kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 15 Temmuz sonrası tutuklanan 62 kişiyle ilgili Türkiye’yi mahkûm etti. 23’ü hakim ve savcı olan başvurucular için hak ihlali tespit edildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün açıkladığı dört ayrı kararda toplam 62 başvurucu için Türkiye’yi mahkûm etti. Bu kararlarla birlikte, 15 Temmuz 2016 sonrasında AİHM tarafından hakkında hak ihlali kararı verilen kişi sayısı 3 bin 269’a ulaştı.

23 HAKİM VE SAVCIYA HUKUKSUZ TUTUKLAMA TESPİTİ

İnsan hakları savunucusu hukukçu Ufuk Yeşil’in verdiği bilgiye göre, AİHM “Altun ve Diğerleri/Türkiye” davasında, 23 hakim ve savcının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5/1. maddesine aykırı biçimde tutuklandığına hükmetti.

Tutuklamaların gerekçeleri arasında, HSYK kararları, ByLock iddiaları ve tanık beyanları yer aldı. Ancak Mahkeme, bu delillerin tutuklama için yeterli olmadığını belirtti.

Kararda, olağanüstü hal koşulları değerlendirilse de tutuklamaların yine de gerekli görülmediği ifade edildi.

AİHM, biri hariç tüm başvuruculara 5.000’er Euro manevi tazminat ve masraflar için toplamda 110 bin Euro ödenmesine karar verdi. Bu son kararla birlikte en az 1.224 hakim ve savcının hukuksuz tutuklandığı tespit edilmiş oldu.

CEZAEVİNDEKİ KOŞULLAR “İNSANLIK DIŞI”

“Kaçır ve Diğerleri/Türkiye” başvurularında ise 37 kişi, kötü muamele ve cezaevindeki insanlık dışı koşullar nedeniyle AİHM’ye başvurdu. Mahkeme, 35 kişinin 3 metrekareden daha küçük alanlarda tutulduğunu tespit ederek AİHS’in 3. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

Bazı başvuruculara yönelik aile ziyaretlerinin engellenmesi ve özel yazışmaların izlenmesi de 8. madde kapsamında ihlal olarak değerlendirildi.

AİHM, başvuruculara toplam 68 bin 500 Euro manevi tazminat ve 26 bin 440 Euro masraf ödenmesine hükmetti.

CEZAEVİ MEKTUBUNA MÜDAHALE HAKKI İHLAL SAYILDI

“Kamil Özdemir/Türkiye” kararında, başvurucunun cezaevindeyken eşinden gelen bir mektubun cezaevi yönetimi tarafından verilmemesi, özel yazışma hakkının ihlali sayıldı.

Mektubun kaynağının doğrulanamadığı gerekçesiyle verilmemesini yeterli bulmayan AİHM, müdahalenin demokratik toplumda gerekli olmadığını belirtti.

Ancak başvurucu zamanında tazminat talebinde bulunmadığı için herhangi bir ödeme yapılmadı.

11 YILLIK HUKUKSUZLUK TESCİLLENDİ

“Hakan Cömert/Türkiye” davasında ise başvurucu, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü. Cömert, ilk derece mahkemesinde beraat etmiş ancak Yargıtay’ın bozma kararı sonrası 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

AİHM, delil yetersizliğine ve tanık ifadelerinin dikkate alınmamasına dikkat çekerek adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme, başvurucuya 6 bin Euro manevi tazminat verilmesine karar verdi. Masraf talepleri ise belgelenmediği için reddedildi.

AYM VE YARGITAY GÖRMEDİ, AİHM TESCİLLEDİ

Hukukçu Ufuk Yeşil, Hakan Cömert kararı için, “Bu karar aslında bir yargılamanın nasıl baştan savma yapıldığının somut örneğidir. Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin görmezden geldiği açık bir hukuksuzluk, AİHM’den döndü. 11 yıl sonra yeniden yargılama yapılacak ve beraat edecektir” dedi.

Haberi Paylaş