AB’den Türkiye uyarısı: Yüksek faiz özel yatırımı vuruyor

Avrupa Komisyonu Türkiye raporunu yayımladı: Yatırımlar duraksıyor, işsizlik yükseliyor. Yüksek faizler özel sektörün önünü kesiyor, ihracat zayıf kalıyor.

Avrupa Komisyonu, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini aşağı çekti. Raporda yüksek faizlerin özel yatırımları engellediği, işsizliğin artacağı ve iç siyasi gelişmelerin ekonomik istikrarı tehdit ettiği vurgulandı.

BÜYÜME TAHMİNİ GERİLEDİ, UMUT 2026’YA KALDI

Avrupa Komisyonu, “2025 İlkbahar Ekonomik Tahmini” raporunda Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin dikkat çeken analizlere yer verdi. 2024 yılı için yüzde 3,2 olarak öngörülen büyümenin, 2025’te yüzde 2,8’e gerileyeceği tahmin edildi. Raporda ekonomik toparlanma için 2026 yılı işaret edilerek bu yıl için yüzde 3,5 büyüme beklentisi ifade edildi.

SİYASİ ÇALKANTILAR EKONOMİK DENGEYİ ZORLUYOR

Komisyon, ekonomi yönetiminin finansal istikrarı sağlama çabalarının, iç siyasi gelişmeler nedeniyle sekteye uğradığına dikkat çekti. Raporda, “Finansal piyasalarda artan oynaklık ekonomiye olumsuz yansıyacaktır” ifadelerine yer verildi.

YATIRIMLAR YÜKSEK FAİZE TAKILDI

Raporda yüksek faizlerin özel sektörün yatırım iştahını kırdığı vurgulandı. Deprem sonrası yeniden inşa faaliyetlerinin 2024 sonunda sabit sermaye oluşumunu artırdığı ancak bu ivmenin kalıcı olmayacağı belirtildi: “Nispeten yüksek reel faiz oranları özel yatırımı kısıtlıyor. Yetkililer, kamu tüketim büyümesini sınırlamak için sıkı maliye politikası duyurdu.”

İHRACATTA DURGUNLUK, CARİ AÇIKTA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Avrupa Komisyonu, ihracat büyümesinde düşük dış talep ve TL’nin reel değer kazanmasına dikkat çekti. Ayrıca, ABD’nin artırdığı gümrük tarifelerinin de ihracat üzerindeki olumsuz etkilerine değinildi.

Buna karşın ithalatın ihracata yakın seyretmesi ve enerji fiyatlarındaki düşüşle birlikte cari açığın sınırlı kalacağı öngörüldü.

İŞSİZLİK YENİDEN TIRMANIŞTA

2024’te ekonomik aktivitenin yavaşlamasına rağmen işgücü piyasasının güçlü kaldığı belirtilen raporda, 2025 için tablo daha karamsar: “İş büyümesinin zayıflaması ve işsizliğin daha yüksek seviyelere çıkması bekleniyor. İşgücü yetersizliği yüksek seviyede kalmaya devam edecek ve bu da maliyet baskılarını sınırlayacaktır.”

ÇOK SAYIDA EKONOMİK RİSKLE KARŞI KARŞIYA

Komisyon, Türkiye’nin son yıllarda hem jeopolitik hem de iç kaynaklı çok sayıda ekonomik riskle karşı karşıya olduğunu hatırlattı. 2025’in başında bu risklerin yeniden arttığı ifade edilirken, ekonomi yönetiminin geçmişe kıyasla daha hazırlıklı olduğu görüşü paylaşıldı: “Daha düşük dengesizlikler ve oluşturulan tamponlar sayesinde Türkiye, geçmiş yıllara kıyasla bu risklerle yüzleşmeye daha hazır durumda. Ancak ekonomik yeniden dengeleme süreci kolay olmayacak.”

 

Haberi Paylaş