ABD ve İran, nükleer müzakereler için ilk kez bir araya geldi

ABD ve İran heyetleri Umman'ın başkentinde yeni bir nükleer anlaşmayı müzakere etmek üzere ilk kez bir araya geldi. Trump anlaşma sağlanamazsa askeri müdahale tehdidinde bulunuyor.

KRONOS 12 Nisan 2025 DÜNYA

İran ve ABD arasında Umman'da yapılan dolaylı görüşmelerin ilk turu tamamlanırken taraflar gelecek hafta yeniden bir araya gelinmesi konusunda mutabakata vardı. İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, İran-ABD arasında Umman'ın aracılığında yapılan görüşmelerin ilk turu sona erdi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un başkanlığındaki heyetlerin gerçekleştirdiği dolaylı görüşmeler, "karşılıklı saygıya dayalı yapıcı bir atmosferde" yapıldı. Taraflar, görüşmelerin gelecek hafta da devam etmesi konusunda anlaştı.

Umman'ın başkenti Maskat'ta gerçekleştirilen görüşmelerde, İran'ın nükleer programından vazgeçmesi karşılığında ekonomik yaptırımların hafifletilmesi hedefleniyordu.


Beyaz Saray'daki ilk döneminde ABD Başkanı Donald Trump, Washington ve Tahran arasında daha önce yapılan anlaşmadan çekilmişti.  Maskat'taki görüşmeler, Trump'ın anlaşmadan çekildiği 2018'den beri iki ülke arasında en üst düzey diyalog oldu.

Toplantılar, ABD'nin doğrudan müzakere yönündeki talebine rağmen İran'ın isteğiyle arabulucular üzerinden gerçekleştiriliyor.

Aynı odada bir araya gelmeyen iki ülkenin heyetlerine Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi başkanlık ediyor. İran resmi haber ajansı Tasnim'e göre arabuluculuk rolünü ise Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi'ni üstleniyor.

HEDEFTE KISMİ ANLAŞMA VAR

Reuters'a konuşan Ummanlı bir kaynak müzakerelerde, "bölgede tansiyonun düşürülmesine, mahkûm takasına ve İran'ın nükleer programını kontrol altına alma karşılığında yaptırımları hafifletmeye yönelik kısmi bir anlaşmaya" odaklanıldığını söyledi.

Trump bir anlaşmaya ulaşılamaması halinde, İran'ı "askeri müdahalede bulunmakla" tehdit ediyor. Görüşmelerin başlamasına saatler kala yaptığı açıklamada "İran'ın harika, mutlu bir ülke olmasını istiyorum" diyen Trump, daha önce diyalog sürecinin başarısızlıkla sonuçlanması ihtimali üzerine, "Eğer askeri müdahale gerekirse biz de askeri müdahalede bulunacağız" ifadelerini kullanmıştı.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in danışmanı Ali Şemhani, Tahran'ın "gerçek ve adil bir anlaşma" peşinde olduğunu ve "önemli ve uygulanabilir tekliflerin hazırlandığını" dile getirdi. Toplantıların başlamasından kısa süre önce yaptığı açıklamada Şemhani "eğer ABD iyi niyetli davranırsa" uzlaşı sürecinin sorunsuz ilerleyeceğini belirtti.

ABD İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek istiyor. Trump'ın çekildiği 2015 tarihli anlaşma İran'ın nükleer silah geliştirmesini imkansızlaştırırken nükleer teknolojisinin sivil amaçlı kullanımına izin veriyordu.

Witkoff bugünkü görüşme öncesi Wall Street Journal (WSJ) gazetesine verdiği mülakatta, bu sefer taleplerinin İran'ın nükleer programından "tamamen" vazgeçmesini içerdiğini ancak uzlaşıya da açık olduklarını kaydetti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEA) göre İran yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş 274 kilo uranyuma sahip. Bunun nükleer silah yapımı için gerekli yüzde 90 düzeyine yakın olduğu belirtiliyor.

Tahran-Washington arasındaki diyalog sürecini haber ajansı AFP'ye değerlendiren Fransa'nın saygın üniversitelerinden Sciences Po'dan Ortadoğu uzmanı Karim Bitar, görüşmelerin "yalnızca nükleer programa odaklanmayacağını" ifade etti. Bitar'a göre ABD'nin bir hedefi de İran'ı bölgedeki milis güçlere verdiği desteği sonlandırmaya ikna etmek.

Bitar, İran açısından ise önemli olanın rejimin hayatta kalması olduğunu ifade ediyor. "Tek ve en öncelikli mesele rejimin hayatta kalması" diyen Bitar, yaptırımların hafifletilmesiyle İran'daki zorlu ekonomik koşulların iyileşeceği, bunun da ciddi şekilde halk desteğini kaybeden rejime nefes aldıracağı görüşünde.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram