ABD Kongresi'ne sunuldu: Türkiye, Ortadoğu ülkesi statüsüne alınsın

ABD Kongresi'nin iki üyesi, ABD dış politikasında Türkiye'nin bir Orta Doğu ülkesi olarak yeniden sınıflandırılması amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, Türkiye’nin Avrupa ve Avrasya Bürosu'ndan Yakın Doğu Bürosu'na taşınarak resmi olarak "Orta Doğu ülkesi" statüsüne alınmasını öngörüyor.

KRONOS 09 Mart 2025 DÜNYA

ABD dış politikasında Türkiye'nin bir Orta Doğu ülkesi olarak yeniden sınıflandırılması amacıyla Temsilciler Meclisi'nde iki partili yasa tasarısı sunuldu.

Temsilciler Meclisi üyeleri Gus Bilirakis ve Brad Schneider tarafından sunulan 'Türkiye ile Diplomatik İlişkileri Yeniden Düzenleme Yasası' ile Türkiye'nin ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Avrupa ve Avrasya Bürosu'ndan (EUR) Yakın Doğu Bürosu'na (NEA) taşınması öngörülüyor. Böylece Türkiye'nin diplomatik statüsünün İran, Suriye ve Libya ile aynı bölgede tanımlanması amaçlanıyor.


Geçtiğimiz Perşembe günü sunulan yasa tasarısına gerekçe olarak, "Türkiye'nin Orta Doğu'ya yöneldiği ve artık Avrupa ile ilişkilerine öncelik vermediği" belirtiliyor.

"TÜRKİYE, BATI'NIN GÜVENLİK ÇIKARLARIYLA ÇELİŞİYOR"

Aynı zamanda Ankara'nın "Rusya, Çin ve İran ile derinleşen bağlarına", Hamas'a verdiği desteğe ve Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıklara atıfta bulunularak, Türkiye'nin dış politikasının "Batı'nın güvenlik çıkarlarıyla temelde çeliştiğine" değiniliyor.

Kongre üyesi Bilirakis, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'nin çıkarlarına aykırı hareket ettiğini savunarak, “Türkiye, uluslararası hukuku takip etme konusunda sürekli olarak saygısızlık gösterdi” dedi.

“Türkiye bir dönüm noktasında, ancak [Cumhurbaşkanı] Erdoğan seçimini yaptı” diyen Kongre üyesi Schneider ise Türkiye'nin Hamas militanlarına ev sahipliği yaptığını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e destek vererek "NATO ittifakının birliğini engellediğini" iddia etti. "Amerikan diplomasisinin Türkiye'nin hala Avrupa'nın bir parçası olduğu iddiasını bırakmasının zamanı geldi” diye ekledi.

Yasa tasarısına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin diplomatik statüsünü 90 gün içinde yeniden ataması ve Türkiye'nin dış politikasında Rusya, Çin ve İran ile yakınlaştığı iddialarıyla ilgili bir rapor sunması gerekiyor.

DAHA ÖNCEKİ YAPTIRIMLAR

Daha önce de ABD, Türkiye’ye Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle yaptırım uygulamış, F-35 savaş uçaklarının ya da F-35 destek teçhizatının transferi yasaklanmıştı.

Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimi döneminde 2021 yılında, Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında "Rusya ile kurulan ilişkiler" nedeniyle bir dizi yaptırım yürürlüğe girmişti.

Donald Trump ilk döneminde CAATSA yaptırımlarının Türkiye'ye karşı uygulanmasını engellemişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram