123 milyon yıllık sır çözüldü: Çiçekli bitkilerin kökeni aydınlanıyor

Almanya'dan bir araştırma ekibi, çiçekli bitkilerin evrimindeki büyük sırrı aydınlattı: İlk çiçekli bitkilerin fosilleri 123 milyon yıl öncesine ait olabilir.

Evrim tarihinde çiçekli bitkilerin ortaya çıkışı, ekosistemde devrim niteliğindeydi. Ancak bu olayın tam olarak ne zaman ve nasıl gerçekleştiği uzun süredir gizemini koruyordu.

Yaklaşık 250 milyon yıl önce başlayan Mesozoik Çağ’da dünya, bugüne kıyasla çok daha sıcaktı. Avrupa’nın büyük kısmı deniz altındaydı ve bitki örtüsü daha çok yosunlar, eğrelti otları ve iğne yapraklılardan oluşuyordu.

ARAŞTIRMA EKİBİ PORTEKİZ’DE KANIT ARADI

Almanya’nın Bonn Üniversitesi’nden biyolog Julia Gravendyck ve Hannover’den jeolog Ulrich Heimhofer liderliğindeki ekip, Portekiz kıyılarındaki tortul kayaçlardan örnekler topladı. Bu bölgede 100 milyon yıl önce sığ bir deniz vardı.

Gravendyck, mikroskop altında sadece 0,02 mm boyutunda dört adet polen tanesi buldu. Bu trikolpat polenler, iki çenekli çiçekli bitkilere özgüydü. Bu polenlerin bulunduğu kaya katmanı 123 milyon yıl yaşında.

ÇİÇEKLİ BİTKİLER AVRUPA’DA ORTAYA ÇIKMIŞ OLABİLİR

Daha önce çiçekli bitkilerin tropik bölgelerde ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak yeni bulgular, Portekiz gibi daha ılıman bölgelerde evrimleşmiş olabileceklerini gösteriyor.

Kretase döneminde kıtalar ayrılmaya başlamış, daha fazla yağış alabilecek kara parçaları oluşmuştu. Artan nem, çiçekli bitkilerin gelişimini hızlandırmış olabilir.

Çiçekli bitkilerinin yayılmasıyla birlikte böcekler, toprak yapısı ve orman yangınları gibi pek çok ekolojik süreç etkilendi. Çiçekli bitkiler, adeta ormanlara “yakıt” sağladı.

Botanikçi Joachim Kadereit, iğne yapraklılarla çiçekli bitkiler arasındaki evrimsel geçişi gösteren “eksik halkaların” hâlâ bulunamadığını vurguluyor. Bilim insanları arayışa devam ediyor.

Haberi Paylaş